Принудително евтанизираха 31 незаконно отглеждани домашни прасета

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Плевен принудително евтанизира 31 домашни прасета, които са отглеждани нерегламентирано. Това съобщи днес на заседание на областната епизоотична комисия директорът на дирекцията д-р Иван Йорданов.

Той уточни, че незаконната дейност е открита в селата Беглеж и Коиловци – селища, които попадат в зоната за биосигурност и са със забрана за отглеждане на домашни прасета в момента. На стопаните, които са нарушили изискванията, ОДБХ е съставила 4 акта, пише БТА.

Няма ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в Плевенско през изминалата седмица, посочи д-р Йорданов. Въпреки това, ОДБХ настоява всички общини да определят места за евентуално евтанизиране на свине при необходимост. Мерките и определянето на местата за изкопаване на ями се съгласуват с Областната дирекция „Земеделие“ и съответно с министерството. При липса на общинска земя се разрешава ползване на земя, държавна собственост. Около 4000 лева струва изкопаването на една яма, а кметове съобщиха че срещат финансови затруднения при изпълнение на тази мярка.

Новите изисквания за отглеждане на домашни прасета в национален мащаб вече са известни, каза д-р Йорданов. Той изтъкна, че се допуска в личните дворове да се отглеждат до три прасета, които да са с доказан произход – закупени от ферми, които имат разрешение да продават прасета. Личните стопани ще могат да се грижат само за прасета, които са за угояване. Забранено е отглеждане в задните дворове на животни за разплод и свине майки, подчерта д-р Иван Йорданов.

Dorian Art Gallery
Ракламна агенция Пластелин

ОСТАВИ КОМЕНТАР